zaterdag 14 november 2020

Sedimentatie proef: een kuub zeewater Koehool levert 2,5 kg droge sedimentatie

Door Jacob Brandsma


Droge sedimentatie uit zeewater Koehool

Het residue van onderstaande sedimentatie proef werd uitgefilterd, gedroogd en gewogen. Het gewicht aan droge stof kwam uit op 5 g per 2 liter. Per kuub zeewater dus 2,5 kg droge sedimentatie. Een ringterpeiland van 8 bij 3 km met een getijdehoogte van 1 meter herbergt 24.000.000 kuub water. Maal 2,5 kg brengt dit 60.000 ton bezinking op per getijdeslag. Komt neer op 2000 vrachtladingen van 30 ton. Maandelijks wordt dit 3,6 miljoen ton sedimentatie. Stel voor 120.000 vrachtladingen per maand.

Voor een lagune getijde meer tussen dit eiland en de huidige kustlijn geldt een vergelijkbare of grotere afmeting met navenant hogere opbrengst aan sedimentatie verhoging. Zo kan er een buitendijkse kwelderzone aangelegd worden door de getijde dynamiek van de zee. Een verantwoorde en toekomstbestendige zeewering kan worden gerealiseerd in harmonie met natuur en uitbundige realisatie van foerageer en broedgebieden voor vogels. De concentratie van vissen zal het ook een pleisterplaats maken voor zeehonden. Met openstelling van zeearmen zoals bij Holwerd wordt het proces van vismigratie ook realiseerbaar.

De dijken van de aan te leggen eilanden kunnen bestaan uit grote baggerzakken van geotextiel hoog 2 m breed 3 m die zodra er genoeg sedimentatiehoogte is behaald een volgende trap kan worden toegevoegd zodat er een piramide vormige dijk ontstaat tot de gewenste Delta hoogte. 

De bestaande zeedijk kan met sedimentatie slib worden ingepakt op gelijksoortige wijze tot een duinenrij van 300 m breed ontstaat tot de gewenste hoogte van 7 tot 8 m. Hier zullen wel machines voor nodig zijn zoals sedimentatiebassins op hoogte met tijdelijke gemalen / scheepspompen.

Het technisch uitdagende aspect zullen de sluiscomplexen worden zowel de toegangssluizen als de afvoersluizen. De toegangssluizen laten onbeperkt de vloedstroom binnen. De afvoersluizen kunnen bestaan uit balgstuwkeringen die per minuut 0,5 cm zakken 4 uur na hoogwater voor 4 uur zodat er sedimentarmzeewater wordt afgestroomd. Dit kan bij Holwerd in een aan te leggen havenkom bij de kop van de pier van Holwerd zodat de te herziene geul naar Ameland aanzienlijk beter op diepte blijft. Ook het Amelander Westgat blijft dan beter op diepte. Ondersteund door woelschepen zoals in Duitsland bij Nessmersiel desgewenst. Dit zal een impuls voor de scheepvaart betekenen, beroeps en recreatief. Een buitendijkse jacht/beroepshaven bij Holwerd komt dan ook in beeld in combinatie met het project Holwerd aan zee.

Het kosten verslindende project van versterking van de huidige harde zeewering met aanvoer van materiaal met vrachtladingen geput uit rivieren en meren kan worden omzeild door de zee het benodigde materiaal zelf te laten aanvoeren door getijde lagune meren te laten ontwikkelen tot kwelderzone's. De in- en uitstroom kan aan de uiteinden van de lagune meren / eilanden worden aangelegd zodat er vanzelf een kwelder meander rivieren gebied ontstaat.

Er lijkt politiek draagvlak te bestaan voor dit soort natuuraanleg. Economisch verantwoord bovendien bij realisatie van een zachte verantwoorde toekomstbestendige zeewering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten