maandag 5 oktober 2020

Lioessens – Lauwersmeerdijk

Zeedijk aanleg met slurfzakken vol slik

Proefneming baggerzakken voor ringterpeilanden wad







Door Jacob Brandsma

Een reeks eilanden van Koehool tot het Lauwersmeer van ringdijken aangelegd met baggerzakken ziet toe op een zachte zeewering. Nu het Wetterskip het ingediende plan ter beoordeling heeft voorgelegd aan de commissie MER milieu effect rapportage wil Jacob Brandsma zijn voorstellen ondersteunen.

Beproefde slurfzakken ter plekke gevuld met zand voor calamiteiten bij hoog water kunnen worden ingezet om ringdijken voor terpeilanden aan te leggen. Jacob vult een slurfzak met slik, sluit die af en met een handvat kan die worden gedeponeerd op de zeebodem voor een aan te leggen dijk. Gewicht 17 kg. Dit is een al bestaande techniek op industriële schaal met bagger.

Een voorgesteld eiland van 8 bij 3 km of een proefeiland van rond 6 km krijgt een sluisopstelling om bij opkomend tij het water binnen te laten. Dit kan door horizontaal kantelende deuren van liggend 11 m breed, hoog 4 m. Vier ervan op een rij wordt voldoende geacht. Voor de afstroom wordt een balgstuwkering voorgesteld met een lengte van 400m.

Bij hoogwater worden de sluizen gesloten, bij wantij dus en het water wordt voor 4 uren vastgehouden voor bezinking. Vervolgens wordt de balgstuw 0,5 cm per minuut verlaagd zodat er per uur 30 cm water van de top afstroomt. Na 4 uren is dit een waterkolom van 120 cm per getij wat sedimentatie neerslaat. Bij opkomend tij kunnen de kantelsluisdeuren worden geopend zodra buiten- en binnendijks water qua hoogte verevenen. De nuttige getijde amplitude van 120 cm kan nog worden verhoogd naar 150 cm door de balgwering 30 cm extra te laten dalen.

Binnenkort staan er proefnemingen gepland om met maatcilinders de sedimentatie rate van een kolom zeewater genomen bij HW Koehool experimenteel vast te stellen. Voor de duur van 4 uur: een praktisch haalbare periode per getijdegang. De doorsnee van de grofste deeltjes worden dan ook gemeten. De dagelijkse en jaarlijkse sedimentatie rate zal worden opgemaakt. Vervolgens kan die worden getoetst in de praktijk.

Een proefeiland boven Lioessens van iets beperktere afmeting (rond 6 km) kan later een waddenbeleefterpeiland worden ook geschikt voor toerisme. Er liggen al voorzieningen in de omgeving qua parkeren, nabijheid van restaurants, e.d. en de bereikbaarheid is goed.

In het totaalplan dient de lagune te worden omringd door zomerdijken (2,5 m boven de zeebodem) met hetzelfde principe van toegangssluizen en balgstuwafvoer waardoor ook hier de zeebodem omhoog komt al zal het in mindere mate zijn dan de eilanden zelf. Zo houdt het karakter van de Waddenzee stand. Bij Holwerd zal er binnen dit plan een speciale oplossing moeten komen om het eilandveer veilig te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten