dinsdag 9 februari 2021

IJsmeting Elfsteden route Zwette 5,6 cm en Slotermeer 7,2 cm

Nog te vroeg om vertrouwd te schaatsen op meren en vaarten


De ijsdikte op de Zwette bij het Weidumerhout varieerde van 5,6 tot 4,0 cm d.d. 9 februari 2021 maar het sneeuwpapijs toonde zich onbetrouwbaar en een vertrouwd schaatstochtje zat er nog niet in bij plaatselijk lichte dooi, net boven het nulpunt. Op het Slotermeer bij de Lutsmond aan de kant van Balk was de ijslaag 7,2 cm dik; sterk genoeg om een rondje te schaatsen maar de kwaliteit is er plaatselijk slecht: “roffelig ijs” door de nogal stevige wind.

Bij het strand van Sloten was het ijs op het Slotermeer nog onbegaanbaar en de monding van het Slotergat (Sleattemer Gat) is wat berucht en doet zich eer aan.

De Wijd Draai bij Nijesyl (Nijezijl) ligt er aan de aanlandige windkant goed bij en daar gaan wij 10-2-2021 misschien ijs meten en een stukje schaatsen richting Osingahuizen op de Wide Wimerts (Wijde Wijmerts). Oostelijke wind heeft het ijs meest naar de westelijke oever gestuwd en aan die kant kan er niet zoveel mis gaan met pas bevroren wakken o.i.d. Bruggen en de bebouwde kom liggen meest open. De Luts in Balk nog helemaal.

Elfsteden-avonturiers die misschien in kleine groepjes te zijner tijd de route willen volgen kunnen mijns inziens beter over Heegermeer en de Fluessen richting Galamadammen, zoals het er nu uit ziet.

Het voorgaande is enkel ter achtergrond informatie en geen vrijbrief om op eigen initiatief op kanalen en meren te gaan schaatsen. Volg altijd de aanwijzingen van de schaatswegen op en neem uitgestippelde routes als u geen risico wilt lopen.

Door Jacob Brandsma

06 1095 1589  T 0515 760800 (kantoor)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten